קרן פנסיה

קרן פנסיה

התחום הפנסיוני הוא תחום מסועף הכולל בתוכו רכיבים רבים, יש הבדלים מהותיים בין תכנית לתכנית ושנת ההצטרפות לתכנית. התכנים המובאים כאן באים לחשוף מעט מהידע ואינו מהווה מדריך שלם. עבור כל אחד/ת מתאימה תכנית ע"פ צרכיו הייחודיים וכדאי להתייעץ עם איש מקצוע בנוגע לטיפול בכספים פנסיוניים.

ככלל,
מטרת החסכונות המיועדים לפרישה היא להביא את העמית/מבוטח למצב בו הוא לא ייפול נטל על המדינה בעת פרישתו מעבודה ויוכל להתקיים בכבוד מהכספים שצבר לאורך החיים. לרוב,
תוכניות אלו גם מגנות עלינו מפני אירועים כמו
אבדן כושר עבודה וחיים.

קרן פנסיה הינה תכנית המבטיחה לאדם תשלום חודשי לאחר הגעה לגיל פרישה למשך כל חייו, ככל שנצבור יותר כסף בקרן כך גם הקצבה החודשית העתידית תגדל. תוכניות הפנסיה מגיעות לרוב עם כיסויים ביטוחיים:

ביטוח שארים – ביטוח המבטיח את משכורתו של העמית למשפחתו עקב פטירה בחלוקה הבאה:

  • 60% לבן/ת הזוג למשך כל חייהם.
  • 40% לילדים עד שהקטן מביניהם מגיע לגיל 21.

ביטוח נכות/אבדן כושר עבודה – לרוב, כיסוי זה יעמוד בתוכניות פנסיה על 75% מהשכר הקובע שלנו. ניתן לתבוע כיסוי זה החל מ25% נכות ועד לנכות מלאה (75%).

 

בקרן פנסיה קיים עיקרון הערבות ההדדית בין כל חברי הקרן.  למעשה,  בקרן הפנסיה אין מרכיב של רווח על הביטוחים הקיימים (א..כ.ע ושאירים), עלויות ביטוחים אלו מגלמות את הסיכון בלבד בשונה מביטוח מנהלים למשל –  בו קיים מרכיב רווח לחברת הביטוח ועל כן לרוב תשולם פרמיה גבוהה משמעותית מאשר בקרן הפנסיה.

מעבר לכך, קרן הפנסיה יודעת לשלם קצבאות ולא סכומים חד פעמיים. המקדם בו מחלקים את הסכום אותו צברנו לצורך חישוב הקצבה, מחושב לפי תוחלת החיים והריבית התחשיבית.

 

מהו מקדם?

מקדם הפרישה הוא המספר בו יחלקו את סכום הצבירה שלנו, לדוגמא: אדם חסך כמיליון ₪ ומקדם ההמרה שלו לקצבה נקבע על 200, זאת אומרת שבעת פרישתו יקבל העמית את התגמולים לפי החישוב הבא:

 1,000,000/200 = סה"כ 5000 ₪ מידי חודש.

מקדם ההמרה לקצבה מחושב ע"פ תוחלת החיים אשר נקבעת ביום בו העמית בוחר לפרוש והיא לוקחת בחשבון את לוחות התמותה שנקבעו בסמוך לזמן פרישתו.

מאפיין נוסף על פיו מחושב המקדם הוא הריבית התחשיבית שהיא למעשה הנחת התשואה שתשיא קרן הפנסיה שלנו לאחר הפרישה. נכון להיום הריבית התחשיבית עומדת על 4.26% ע"פ החישוב הבא:

הבטחת תשואה של 4.86% על 30% מהחיסכון שלנו ואת ה70% הנוספים לוקחים הנחת תשואה של 4%.

30%*4.86%+70%*4% = 4.26%

נכון להיום,  עבור פורשים –  הבטחת התשואה של 4.86% היא על 60%  מהכסף ולא 30% כך שלמעשה הריבית הייתה אמורה לעלות, אך במקום זאת יעד התשואה על הכספים הנותרים עומדת על  3.36% כך שהריבית נותרה ללא שינוי . אך צפויים שינויים בחישוב הריבית בשנה הבאה (2023).

 

אבל איך נדע שהקרן תעמוד בהתחייבויותיה?

 

זוכרים שציינו קודם את עיקרון הערבות ההדדית?  מצוין,  בקרן פנסיה פועל מנגנון לאיזון אקטוארי. מנגנון זה בודק מידי רבעון כמה תביעות שולמו בפועל לעומת כמה כסף גבתה הקרן על ביטוחים, מנגנון זה חל על כל החוסכים,  בין אם חוסכים פעילים או כאלו שלא, מוקפאים ומקבלי קצבאות.

במידה וסכום התביעות גדול יותר ממה שגבתה הקרן בפועל, קרן הפנסיה תגבה יותר מכלל העמיתים על מנת לאזן את עצמה ואותו דבר גם לצד השני , במידה וסכום התביעות בפועל היה קטן יותר ממה שנגבה, העודף יוחזר לכלל העמיתים.  מנגנון האיזון האקטוארי דואג לבצע את החישוב פעם ברבעון על מנת לאזן את הקרן. יחד עם זאת כדאי לשים לב, שבקרן פנסיה בשונה מביטוח מנהלים למשל לא מדובר בחוזה המחייב את שני הצדדים אלא בתקנון הניתן לשינוי מעת לעת ע"י הקרן.

 

מעוניינים לשמוע עוד על אפיק חיסכון זה? מוזמנים להשאיר פרטים או ליצור קשר כאן.

**יש להתייעץ עם איש מקצוע בנוגע לכל שינוי שמעוניינים לבצע בתכניות אלו, אין להסתמך על הכתוב כהמלצה או הצעה לבצע פעולה כלשהיא, מטרת המאמר היא לספק מידע גולמי, שיסייע לכל אדם, אך לא יחליף בירור צרכים מעמיק ע"י בעל רישיון.

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודיים עבור כל אדם. אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהיא.

למידע נוסף צרו קשר